Terwijl de huizenprijzen in de stad tot recordhoogtes stijgen, kun je op nog geen half uur rijden van Amsterdam en Utrecht voor een redelijke prijs wonen in Tiny Village Bolderburen. Het ecodorp wordt momenteel ontwikkeld door startup Kvist. Een plek in de Randstad, dichtbij de stad, midden in het groen, waar je toch veel ruimte hebt om samen te wonen, te spelen en zelf je eten te verbouwen.
Steeds meer gezinnen verlaten Amsterdam. De prijsstijgingen, de gekte en het ruimtegebrek zorgen ervoor dat mensen geen twee keer meer nadenken. Startup Kvist van het stel Martin Qvist en Jessika Kersting speelt hier handig op in met hun zelfgebouwde ecodorp Bolderburen in Oosterwold. Ze merkten dat er steeds meer vraag was naar houten woonhuizen en dit gaf ze de mogelijkheid iets heel leuks te creëren: een Zweeds dorp. Jessika:
“De inspiratiebron voor het dorpje zijn de boeken van Astrid Lindgren over Michiel van de Hazelhoeve en Bolderburen, een klein dorpje in het groen met heel veel ruimte om samen te wonen, te spelen en de mogelijkheid om zelf je eten te verbouwen. En: je bent in 25 minuten in de stad. Wij worden de achtertuin van Amsterdam.”
Voor iedereen
Het dorp bestaat uit een mix aan huizen, die allemaal als uitgangspunt hebben ‘groter wonen op een kleinere oppervlakte’. De huizen zijn ontworpen voor verschillende gezinssamenstellingen en levensfasen: starters, gezinnen en senioren. Mensen die een woongemeenschap zoeken om samen oud te worden, ouders die hun kinderen willen laten opgroeien in het groen en mensen die de behoefte hebben om zelfvoorzienend te zijn- samen, maar wel in je eigen vrijstaande huis. Van een villa met de mogelijkheid tot vijf slaapkamers, tot een Tiny House voor één persoon. Voor iedereen een huis dat precies groot genoeg voelt, lagom, oftewel bijna perfect. Maar ook met veel privacy in een vrijstaand houten huis met een grote tuin.
Ecologisch en energieneutraal
Het stel bouwde al tien jaar lang Zweedse vakantie- en tuinhuisjes. Martin: “Omdat onze Zweedse huizen van natuurlijke materialen zijn gemaakt en goed geïsoleerd zijn tegen de koude winters was het een kleine stap naar ecologisch en energieneutraal bouwen. Het dorp bestaat uit 22 huizen en ligt op een terrein van 2 hectare biologische landbouwgrond. Hier is volop ruimte voor moestuinen en fruitboomgaarden. Water wordt op eigen terrein gezuiverd en energie wordt grotendeels zelf opgewekt. Op deze manier willen we wonen in een ecodorp laagdrempelig en aantrekkelijk maken.” De Tiny Houses hebben een eigen tuin van zo’n 200 m2 en de villa’s ongeveer 1000 m2. De huizen worden geschilderd opgeleverd met badkamer, ecologisch stucwerk en grenen vloerdelen. Er wordt hout gebruikt uit duurzaam beheerde bossen in Zweden; voor elke boom die gekapt wordt, worden er twee teruggeplaatst.
Jessika Kersting (46, algemeen econoom) en Martin Qvist (48, jurist) hebben beiden een Zweedse achtergrond. Samen runnen ze al tien jaar een bouwbedrijf voor vakantie-en tuinhuisjes. In 2017 begonnen ze met Kvist en nu richten ze zich specifiek op woonhuizen. Kvist heeft verschillende bouwteams die de dorpen gaan opbouwen.