Strijd der giganten, nu ja, stadsstrijd! Een vergelijking van twee elektrische vervoersmiddelen voor in de stad.
De Canta van de vorige generatie is en blijft een icoon. Een hoekig en pruttelend vervoermiddel dat eigenlijk was bedoeld voor gehandicapten. De werkelijkheid zit anders in elkaar. Want de Canta kan rekenen op een vrij behoorlijke populariteit, onder verschillende groepen. Je zit droog, een rijbewijs is niet nodig en door de compacte afmetingen is werkelijk iedere bestemming te bereiken. Je moet alleen niet teveel haast hebben, want de maximumsnelheid is 45 km/u. Groot was de teleurstelling toen bleek dat er een einde kwam aan het Canta-tijdperk.
Maar dat bleek niet lang te duren, want er is een geheel nieuwe Canta gepresenteerd. Die is niet meer zo vierkant als de voorganger, maar nog altijd erg smal. Belangrijkste vernieuwing? Er is een volledig elektrische versie verkrijgbaar. Dat roept onvermijdelijk de neiging op om de Canta te vergelijken met dat andere “autootje” voor stadsgebruik dat de laatste jaren aan een opmars bezig is. De Estrima Birò, of kortweg Birò.
Canta E-Comfort
Verkrijgbaar in alle kleuren als het maar rood is. Topsnelheid is 40 km/u. Het rijbereik ongeveer 55 km, opladen kan met het gewone stopcontact. De accucapaciteit in kilowattuur is onbekend. Dat voor een prijs van € 15.645. De Canta is niet te geef en qua uitrusting houdt het ook al niet over. De elektrische Canta is er namelijk niet als Premium-variant, verwacht dus geen luxe als wieldoppen, een radio (af-fabriek) of een 12v-aansluiting.
Estrima Birò
De Birò heeft biedt keuze uit verschillende kooikleuren. Verder is dit elektrische autootje vooral zwart. Topsnelheid is 45 km/u. Het rijbereik is afhankelijk van het gekozen accupakket en ligt op 40 tot 70 km. Er is keuze uit een loodaccu, lithum-ion accupakket en een uitneembaar lithium-ion accupakket. Hoewel alleen de laatste twee nog maar geleverd lijken te worden. Ook hier geldt dat de capaciteit in kilowattuur onbekend is. De prijs? € 12.863. Daarvoor is evenmin een duizelingwekkend uitrustingsniveau te verwachten. Wel een Birò Card om toegang tot de auto te krijgen, een usb-aansluiting en uitneembare deuren.
Voorlopige slotsom? Als de brommobiel een elektromotor heeft is het geen brommobiel meer, het bromt niet dus wordt simpelweg een elektromobiel. Verder zijn de stadsautootjes aan de prijs. Als schamele compensatie valt er wel gratis te parkeren. Wel is het ergens wonderlijk dat de Renaut Twizy niet aan een onstuitbae opmars is begonnen. Die is er naar keuze in een 45 km/u uitvoering en in een uitvoering die 80 km/u loopt, maar het gebrek aan echte deuren en een kachel helpt niet in het vaderlandse klimaat. Dat andere groepen een enorme interesse tonen in de elektrische Canta valt niet direct te verwachten, maar de Canta heeft al een vrij behoorlijke fanschare.