Solarus wil gamechanger zijn in zonne-energie. Dat doet het Zweedse bedrijf door systemen te bouwen, waarin zon PV wordt gecombineerd met zonnewarmte. Het resultaat is een ongekend hoog rendement van meer dan 70%, waar een traditioneel PV systeem blijft steken bij 20%. Solarus heeft sinds kort ook een Nederlands randje: serieondernemer Leen Zevenbergen is er sinds januari CEO.

De techniek die Solarus gebruikt staat bekend als MaReCo (Maximum Reflection Concentrator) en is een Zweedse uitvinding die is doorontwikkeld met behulp van verschillende onderzoeksinstellingen, waaronder de universiteiten van Lund en Uppsala. De PV cellen zijn aan de boven- onderzijde van de panelen gemonteerd  en ontvangen zonlicht aan twee kanten, dank zij de ingebouwde reflectoren. Tegelijkertijd functioneren de panelen als traditionele warmte-collectoren met een rendement van 60%. Dat maakt de toepassing uiterst efficiënt waardoor de installaties in een groot aantal situaties toepasbaar zijn. Het totale rendement van 70% is vastgesteld door onderzoekers van de Tüv in Arizona. Die deden hun tests twee keer, omdat ze de uitkomst van de eerste test onwaarschijnlijk hoog vonden.

solarusschemaDankzij het hoge rendement en de flexibele toepassingsmogelijkheden van het systeem zijn er nauwelijks situaties te bedenken waar het niet kan worden ingezet. Hotels, kantoren, ziekenhuizen, productiebedrijven, woonwijken en woonhuizen. Overal waar warmte of koeling nodig is, naast elektriciteit, is geschikt als lokatie. Voor elektriciteit is koppeling aan het net doorgaans de gebruikelijke weg, maar juist ook in off-grid situaties kunnen snel en efficiënt energie- en waterproblemen (zuivering, ontzilting) worden opgelost. Dat maakt het systeem uiterst geschikt om ook ontwikkelingsgebieden snel en duurzaam vooruit te kunnen helpen.

Om de unieke prestaties van het systeem te demonstreren is het bedrijf op dit moment bezig om ‘flagship projects’ te realiseren in verschillende landen, waaronder Nederland. Dat moeten er uiteindelijk dertig worden. Twintig daarvan zijn inmiddels al in beeld. Er is dus nog plaats.

Leen Zevenbergen: “Met de flagship projecten willen we graag aantonen wat de mogelijkheden en kwaliteiten van onze oplossingen zijn. De combinatie tussen PV en T is ons sterke punt. Als er emplooi voor de warmte is (of voor koeling) dan presteren we een factor 3 beter dan elke andere PV oplossing. De Solarus oplossingen werken overal ter wereld. Natuurlijk in gebieden met veel zon, maar ook in gebieden als Zweden en Nederland. Dat komt onder meer doordat ook bij bewolkte lucht het systeem al energie oplevert.”

Een van die projecten bevindt zich in Zuid Afrika, waar in het Wescape project 200.000 woningen, compleet met alle noodzakelijke voorzieningen, worden gebouwd als uitbreiding voor Kaapstad. In Wescape zullen uiteindelijk 800.000 mensen wonen. De systemen van Solarus gaan er voor een deel van de energie zorgen, en ook voor schone warmwatervoorziening.

De productie voor het Wescape project wordt geheel ter plaatse opgezet. Zo wordt ook de lokale economie ondersteund, waarbij 80% van de noodzakelijke grondstoffen en onderdelen lokaal kunnen worden betrokken. Zoals het plastic afval dat wordt gerecycled en dat wordt gebruikt voor de productie van de bakken.

En net zoals in Zuid-Afrika, wil Zevenbergen ook op andere plaatsen vooral lokaal produceren. Ook economische duurzaamheid is voor hem een belangrijk punt. Daarom is hij ook op zoek naar een locatie voor een fabriek in Nederland, die naast het eigen land ook de omliggende landen moet gaan bedienen.

“Eigenlijk is Solarus een vertraagde start-up”, zegt Zevenbergen. “Maar dan wel eentje, waarvan de technologie al voor een belangrijk deel is ontwikkeld en die rijp is voor de markt. Zelfs compleet met Tüv testrapporten. Met de tweede financieringsronde, die we momenteel aan het afronden zijn, krijgen we de mogelijkheid om voluit te gaan. In Zweden zijn ze zeven jaar bezig geweest om de techniek te vervolmaken. Daar gaan we de markt mee op. Het verhaal is nu echt begonnen.”

Bron