Nederlandse consumenten kopen bewuster en kiezen niet langer vanzelfsprekend voor nieuwe producten. 74 procent van hen geeft aan het koopgedrag deels of volledig te willen aanpassen. Dat geldt vooral voor 45- tot 59-jarigen (77 procent) en 60-plussers (82 procent). Voor jongeren geldt dat zij zich weliswaar bewust zijn van het belang van duurzaamheid, maar 40 procent past zijn leefstijl niet aan. De bereidheid om het koopgedrag aan te passen, wordt mede bepaald door het aanvaardbare prijsvoordeel. De prijs van tweedehands (-43 procent), gerecyclede (-25 procent) en refurbished (-35 procent) producten moet onder de prijs voor standaardproducten liggen. Opvallend is dat consumenten die nieuwe duurzame producten kopen hier 12 procent meer voor willen betalen dan voor standaardproducten. Dit blijkt uit onderzoek van Q&A onder ruim 1.400 consumenten in opdracht van ABN AMRO.
Bewuste consument koopt vaker circulaire producten
De consument kiest vaker voor circulaire producten. 54 procent van de consumenten staat ervoor open duurzame producten te kopen. Voor tweedehands producten is dit zelfs 67 procent. Daarbij zijn consumenten eerder bereid om gerecyclede producten (46 procent) dan refurbished producten (38 procent) te kopen. Maar liefst 86 procent van de consumenten geeft aan duurzame producten aan te schaffen vanuit milieuoverwegingen. De bereidheid om tweedehands, gerecyclede en refurbished producten te kopen, loopt uiteen. Ook voor gerecyclede producten (82 procent) geldt namelijk dat deze worden aangeschaft vanuit milieuoverwegingen, terwijl men juist tweedehands (69 procent) en refurbished (65 procent) producten koopt vanuit kostenbesparing.
Kansen voor retailers om bereidwillige consumenten te overtuigen
Nu consumenten duurzaamheid omarmen en bereid zijn hun koopbeslissingen aan te passen, kunnen retailers hierop inspelen. “De trend om bewuster te consumeren houdt de komende jaren aan. Hierbij rekenen consumenten op prijsvoordeel bij circulaire producten, terwijl duurzame producten juist duurder mogen zijn. Retailers staan voor de uitdaging om glashelder te communiceren over het product en hoe de prijs is opgebouwd. 60 procent van de jongeren zegt bewust te kopen en het eigen koopgedrag (deels) te willen veranderen. Deze groep is echter minder vaak bereid hun koopgedrag aan te passen dan andere leeftijdsgroepen. Het is dus belangrijk om ook de nieuwe generatie te overtuigen met hoogwaardige, eigentijdse producten in combinatie met duidelijke communicatie over de prijs”, vertelt Henk Hofstede, Sector Banker Retail van ABN AMRO. “Maar liefst 82 procent van de 60-plussers is bereid om hun koopgedrag aan te passen. Nederland vergrijst en als winkelier is het slim om op de behoeften van deze doelgroep in te spelen.”
Het hele rapport is hier te downloaden.