Het spoornetwerk is voorzien van een bovenleiding en elektriciteit zorgt dus voor de aandrijving van een trein. Dat lijkt een uitgemaakte zaak. Toch bestaan er ook in Nederland en daarbuiten lijnen die niet zijn geëlektrificeerd. Niet zelden rijdt daar een dieseltrein.
Het klinkt niet onaardig, maar tegelijkertijd is het aan boord allesbehalve stil en zijn ook resonanties onvermijdelijk. Voor het milieu zijn er ook betere alternatieven denkbaar. Bijvoorbeeld een trein op waterstof. Dat is de Alstom Coradia iLint. Dat treintype gaat rijden in de Duitse deelstaat Nedersaksen, meer precies tussen Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde et Buxtehude.
In 2021 is het zo ver. Daarmee wordt de planning van een aantal jaar terug aardig gerespecteerd. Toen werden prototypes van deze Coradia iLint in het vooruitzicht gesteld. De trein is gebaseerd op de Coradia Lint, die op veel Duitse regionale spoorlijnen dienst doet. De waterstoftrein moet de traditionele dieseltrein gaan vervangen.
“We houden van onze dieseltreinen, maar we weten dat deze technologie eindig is, zoals ooit ook de stoomtrein is verdwenen. Met de brandstofcel, gaan we de uitdaging aan om de CO2-uitstoot te verminderen en te voldoen aan de immense behoefte aan schoon openbaar vervoer”, aldus Jörg Nikutta, baas van de Duitse Alstom-divisie tegen het Franse dagblad Liberation. Het waterstof wordt opgeslagen onder een druk van 450 bar en zou volgens Wolfram Schwab, manager regionale treinen bij Alstom, niet gevaarlijker zijn dan om het even welke andere brandstof.
In Duitsland beschikt slechts de helft van het spoor over een bovenleiding. De dieseltrein komt dus veel voor. In heel Europa heeft een kwart van de treinen nog altijd diesel als brandstof. Dat belooft veel goeds voor de brandstofcel.Het spoornetwerk is voorzien van een bovenleiding en elektriciteit zorgt dus voor de aandrijving van een trein. Dat lijkt een uitgemaakte zaak. Toch bestaan er ook in Nederland en daarbuiten lijnen die niet zijn geëlektrificeerd. Niet zelden rijdt daar een dieseltrein.
Bron