Volgens onderzoekers van Columbia University kan verdamping als hernieuwbare energiebron dienen. Hoewel het nog steeds beperkt is tot experimenten in het laboratorium, kan in principe op de vraag, dag of nacht, verdampingsoogst worden gemaakt, waarbij de problemen die zonne- en windenergie plagen, worden overwonnen.

“We hebben de technologie om energie uit wind, water en de zon te benutten, maar de verdamping is net zo krachtig.”

Werking
Verdamping is een manier van wisselen van water tussen land en lucht. We hebben een machine ontwikkeld in ons laboratorium, de zogenaamde verdampingsmotor, die vochtigheid regelt met een klep die opent en sluit, waardoor bacteriële sporen uitzetten en krimpen. Deze energie kan worden overgebracht naar een generator die elektriciteit maakt. De huidige studie was ontworpen om te testen hoeveel vermogen dit proces theoretisch zou kunnen produceren.

Voordeel
Een voordeel van verdamping is dat het kan worden gegenereerd wanneer nodig. Zonne- en windkracht hebben daarentegen batterijen nodig om stroom te leveren als de zon niet schijnt en de wind niet waait. Batterijen zijn ook duur en vereisen giftige materialen om te vervaardigen.

“Verdamping komt met een natuurlijke batterij.
We kunnen dit tot een energiebron maken als zonne- en windenergie onvoldoende beschikbaar zijn.”

Besparen
Verdamptechnologie kan ook water besparen. In de studie schatten onderzoekers dat de helft van het water dat natuurlijk verdampt van meren en reservoirs in de atmosfeer, tijdens het energie-oogstproces gered kan worden.

Vereenvoudigen
De onderzoekers vereenvoudigden hun model op verschillende manieren om het vermogen van de verdamping te testen. Zij hebben ook de veronderstelling aangenomen dat de technologie om energie efficiënt te verzamelen van verdamping efficiënt ontwikkeld is.

“Verdamping heeft de kans om veel werk te doen.
Het is leuk om te zien dat droog- en bevochtigingscycli ook kunnen worden gebruikt om mechanische energie te verzamelen.”

Testen
De onderzoekers werken aan het verbeteren van de energie-efficiëntie van de gebruikte materialen en hopen uiteindelijk hun idee te testen op een meer, reservoir of zelfs een broeikas, waar de technologie tegelijkertijd gebruikt kan worden om waterverbruik te verminderen en te beperken.

 

Bron